- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
Odbyła się w Łomnicy na terenie gospodarstwa Państwa Janiny i Wiktora Zimmer, które z powodzeniem realizuje ten kierunek produkcji, a dodatkowo znalazło sposób na bezpośrednią sprzedaż młodej i zdrowej wołowiny poprzez własną restaurację i sklep. W konferencji uczestniczyło wielu rolników i hodowców z 4 powiatów: Jelenia Góra, Kamienna Góra, Lwówek Śląski, Lubań. Dopisali też goście, a wśród nich: członek Zarządu DIR Pan Waldemar Jankowski oraz Profesor dr hab. Maciej Adamski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Obrady prowadził Przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Jeleniej Górze Pan Mirosław Kaszkur. Prof. Adamski wygłosił wyczerpujący wykład, który dotyczył wszystkich aspektów produkcji zdrowej wołowiny: warunków przyrodniczych regionu i możliwości ich racjonalnego wykorzystania, ras bydła mięsnego, technologii produkcji, opłacalności, potrzeb rynku, zachowań konsumentów, roli rolnika hodowcy teraz i w przyszłości, możliwości jakie ciągle może przynieść wsi UE, potrzeby zrzeszania się rolników, uczciwości producenta wobec konsumenta. Państwo Zimmer również podzielili się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa, współpracy z rolnikami, prowadzeniu restauracji i sklepu gdzie mogą bezpośrednio sprzedawać część swojej produkcji pomimo najróżniejszych ograniczeń.
W dyskusji zdecydowanie przeważały zdania, o istniejących dużych możliwościach rozwoju tego kierunku produkcji w większości gmin 4 powiatów. Konferencja okazała się być dodatkowym czynnikiem inspirującym i wspomagającym ten proces, a co najważniejsze, rolnicy odczuli potrzebę zrzeszania się w grupy producenckie. Sześciu z nich zgłosiło akces do grupy inicjatywnej, która przy wsparciu DIR, również jej pomocy prawnej zaproponuje najlepsze formy wspólnej działalności w kierunku wzrostu produkcji, poprawy opłacalności i wykorzystania dostępnych funduszy unijnych.
Więcej informacji w zakładce Rady Powiatowej Jelenia Góra.