XVII Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 2 września w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Organizatorami konkursu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląska Izba Rolnicza we Wrocławiu, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu. Odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.

Uroczystego otwarcia imprezy dokonali: Ewa Mańkowska - Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, Leszek Grala - Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej oraz Izabela Byszewska - Prezes Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie orazdyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetera.

Prezes Dolnośląskiej Izby RolniczejPan Leszek Grala witając zgromadzonych gości powiedział, że produkty regionalne osadzone są głęboko w polskiej tradycji. Od lat nie zmienia się zarówno ich receptura, jak i metodologia wytwarzania. Zwrócił uwagę na fakt, iż niezwykle ważne jest gromadzenie i upowszechnianie wiedzy na ich temat, a także dążenie do tego by były wizytówką naszego regionu. Kończąc swoje przemówienie Pan Leszek Grala podziękował gościom za liczne przybycie oraz zaprosił wszystkich zgromadzonych do uczestnictwa w przyszłorocznej edycji konkursu.

Pani Izabela Byszewska Prezes Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie przedstawiła skład komisji konkursowych oraz zasady konkursu.

Komisje konkursowe oceniły 31 regionalnych produktów wystawionych przez 26 dolnośląskich producentów oraz 8 potraw regionalnych.
Przyznano następujące nagrody i wyróżnienia:

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA z Dolnego Śląska:

I miejsce
Restauracja Malarska 25 z Wrocławia za chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie, suma milickiego podanego z grzybową kaszą z Doliny Gryki zsosem z raków oraz fermentowaną gruszką
II miejsce
Restauracja i Pensjonat Hubertówka z Miliczaza faszerowaną dziką kaczkę z nadzieniem z dzikiej gęsi, podaną z marynowanym buraczkiem i sosem żurawinowym z winem i imbirem,przepiórki w sosie z białego wina ze świeżym tymiankiem, koperkiem,śmietanką z suszonymi morelami, z kaszą jaglaną i duszonymi na maśle warzywami, sałatkę z liści świeżego szpinaku i pomidorów
III miejsce
Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy z Siedlęcinaza makaron owsiany z serem i śmietaną kozią oraz
makaron grochowy z pudrem z orzechów nerkowca i polędwicą z ziołami
Wyróżnienie
Koło kulinarnego "Wiem co jem" przy Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach z opiekunem HalinąGulej, za Tradycyjny Rosół domowy i pierś z kaczki w porzeczkowo miodowym sosie

NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska.

Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda główna:
GOLONKA SOWIOGÓRSKA Z PIECA Jerzy GawryckiZakład Przetwórstwa Mięsnego z Bielawy
SZYNKA Z GOLĘDZINOWA Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa
Wyróżnienie:
PASZTET DROBIOWY W SŁOIKACH Andrzej GulejGospodarstwo rolne Ciepłowody
UDZIEC WĘDZONY Dawid Występski Gospodarstwo rolne Czernina Górna
KIEŁBASA SUCHA Dariusz Konarski Masarnia Dar-VitSłotwina
Produkty mleczne:
Nagroda główna:
SER ROKPOL - KAMIENNOGÓRSKI SER PLEŚNIOWYSpółdzielnia Mleczarska „KaMos” w Kamiennej Górze
SER GRILLOWY Igor Pietrzyk Sery Ślubowskie ze Ślubowa
Miody:
Nagroda główna:
MIÓD SEKCYJNY LIPOWY W PLASTRACH Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody
MIÓD GRYCZANY Z WYKĄ Bogusława i Jerzy Nawara Pasieka Zuzia
MIÓD LEŚNY Z MASYWU ŚNIEŻNIKA Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow
Wyróżnienie :
MIÓD PSZCZELI FACELIOWY Jolanta MichułkaPietrzyk Gospodarstwo Rolne Ślubów
Przetwory owocowe:
Nagroda główna:
DŻEM Z MALINY LEŚNEJ Z KŁODZKA Zosia Kowalczyk Skarby lasu Kłodzko
Wyróżnienie:
SYROP Z CZARNEGO BZU Paweł Mazur Dary Natury Jaksonów
OCET JABŁKOWO- MALINOWY Maciej Karczewski Maciejowy Sad Lutynia
DŻEM Z JEŻYNY LEŚNEJ z KŁODZKA Eugeniusz Kowalczyk Kłodzko
Przetwory warzywne:
Wyróżnienie:
KISZONE KALAFIORY Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice
GOTOWY SOS POMIDOROWY Rafał MagierowskiHousleit Sp. Z O.O. Wrocław
POMIDORY WIOLETTY Wioletta Skupin Żarki
OGÓREK KWASZONY DĘBOWY Krystyna Michułka Gospodarstwo Rolne Ślubów
Produkty zbożowe:
Nagroda główna:
ŚWIĄTECZNY CHLEB KASZTANOWY Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody
Wyróżnienie:
CHLEB ŻYTNI ZIARNA Anna Różycka – Buszko Piekarnia Vitafit Krajków
Wyroby cukiernicze:
Nagroda główna :
CIASTO JABŁKOWE Z MACIEJOWEGO SADU Ewelina Karczewska Lutynia
Wyróżnienie:
PLACEK KRÓLEWSKI Andrzej GulejGospodarstwo rolne Ciepłowody
Napoje regionalne:
Nagroda główna:
WODA MINERALNA "ANKA" Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A.
Wyróżnienia:
SOK Z KISZONYCH BURAKÓW Z DOLINY BARYCZY Michał Sznajder Gospodarstwo rolne Karnice
HERBATA KACZAWSKA WIELOOWOCOWA - Marta i Maciej Zawierucha Gospodarstwo Rolne Rzeszówek
Inne produkty regionalne:
Wyróżnienie:
FARSZ Z GĘSI - Wiem co jem - koło kulinarne przy Szkole Podstawowej w Ciepłowodach

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2017” (wręczenie nastąpi24 września 2017 w trakcie targów Smaki Regionów-Polagra Food w Poznaniu):
Potrawa:
RESTAURACJA MALARSKA 25 Z WROCŁAWIA
Chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie Sum milicki podany z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką

Produkty:
SZYNKA GOTOWANA Z JAGODNIKA Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina
KABANOSY GOLĘDZINOWSKIE Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa
MASŁO TRADYCYJNE Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz
MIÓD LEŚNY Z NIEMCZY Maciej Turek Pasieka „Miód od Turka”
MIÓD GRYCZANY Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow
KASZTANY JADALNE Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

Dagmara Opala

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ

Prezes

Mam takie odczucie... Czytaj więcej->

kwiecień 2024
N P W Ś C Pt S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx
Imieniny obchodzą: Apoloniusz, Bogusława, Bogusław