W dniach 2-3 lipca 2016 r. w Parku Dworskim w Gościszowie odbyło się kolejne Święto Pečenicy. Rada Powiatowa Dolnośląskiej Izby Rolniczej Powiatu Bolesławieckiego od kilku lat wspiera święto pieczonego prosiaka, które cieszy się wielką sympatią mieszkańców oraz przyjezdnych gości.
Reemigranci z Jugosławii przywieźli ze sobą na tereny Dolnego Śląska tradycje i obrzędy będące połączeniem kultury polskiej i bałkańskiej, które pielęgnują do dnia dzisiejszego. Jednym z tych obrzędów jest Pieczenica, czyli pieczony prosiak przygotowywany tylko na specjalne okazje. Święto Pieczenicy jest to dla nich wyjątkowa uroczystość, podczas której mogą podzielić się z pozostałymi swoim doświadczeniem i kultywować niezapomniane tradycje.
Podczas imprezy obecnych było wiele stoisk prezentujących receptury mistrzowskiego przygotowania pečenicy. Rzemieślnicy na swoich stanowiskach zaprezentowali wyśmienite wyroby piekarnicze, jubilerskie oraz rękodzieła artystyczne.