Sprzedaż produktów żywnościowych przetworzonych i nieprzetworzonych przez rolnika - regulacje prawne
W związku z wprowadzeniem od 1 stycznia 2016 roku nowych regulacji prawnych dotyczących prowadzenia sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie rolnym, w dniu 9.02.2016 roku odbyło się szkolenie dla producentów żywności z gminy Lubawka, zorganizowane przez Powiatowy Zespół Doradców z Kamiennej Góry, Radę Powiatową Dolnośląskiej Izby Rolniczej w Kamiennej Górze oraz Urząd Miasta w Lubawce. Na szkolenie przybyli zaproszeni przedstawiciele Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej z Kamiennej Góry pani Bogna Soszyńska i Aleksandra Pruś, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamiennej Górze Pani Krystyna Szymkowska-Chamotoraz Urzędu Skarbowego w Kamiennej Górze Pani Sylwia Szkarłat oraz Pani Kotlarz.
Wszystkich przybyłych powitałyPani Ewa Kocemba Burmistrz Miasta Lubawka oraz Pani Bożena Kończak Viceburmistrz Miasta Lubawka .
Główną część szkoleniadotyczącą możliwości sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa produktów przetworzonych i nieprzetworzonych, roślinnych i zwierzęcych, omówiła zebranym Pani Grażyna Norbert, specjalistka z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwo Rolniczego we Wrocławiu. Poszczególne tematy dotyczące wprowadzania do obrotu produktów zwierzęcych i roślinnych oraz podatków omówiły zaproszone specjalistki z poszczególnych instytucji. Na spotkaniu sformułowano szereg wniosków dotyczących przepisów sprzedaży bezpośredniej, które zostaną opracowane i przekazane Przewodniczącej Rady Powiatowej DIR Pani Bożenie Kończak.
Na zakończenie spotkania Pan Sylwester Wańczyk, prowadzący Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne „Wańczykówka” w Krzeszowie, przedstawił zebranym historię powstania swojego zakładu przetwórczego oraz procedury, jakie musi spełnić rolnik chcący produkować i wprowadzać do obrotu produkty z własnego gospodarstwa.
W czasie przerw można było skosztować sery wytwarzane przez Pana Sylwestra Wańczyka oraz Mirosława Matusika.