7 sierpnia br. odbyła się konferencja zorganizowana przez Klaster Wołowina Sudecka pod hasłem „Żywność wysokiej jakości szansą na zrównoważony rozwój obszarów górskich”.
W konferencji uczestniczyli: Marszałek Cezary Przybylski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Jerzy Wierzbicki - Prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego, Zbigniew Szczygieł – Radny Województwa Dolnośląskiego i Prezes Klastra Wołowina Sudecka, Roman Szełemej - Prezydent Wałbrzycha, Maciej Awiżeń - Starosta Kłodzki, Renata Surma – Burmistrz Bystrzycy Kłodzkiej, Leszek Bobula – Przewodniczący Rady Powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej Powiatu Kłodzkiego, Wiktor Skotnicki – Przewodniczący Rady Powiatowej DIR Powiatu Ząbkowickiego, Ryszard Czerwiński – Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz wielu zaproszonych gości, wśród których nie mogło oczywiście zabraknąć liderów hodowli bydła i przetwórstwa spożywczego. Wszyscy zostali ugoszczeni w Villi Orle Gniazdo, gdzie oczywiście zaserwowano potrawy z lokalnej wołowiny przygotowane przez mistrza kuchni Marcina Kurzawę.
Rejon Sudetów jest obecnie jednym z najuboższych regionów górskich w Polsce. Szansę na rozwój tego rejonu należy upatrywać w produkcji żywca wołowego oraz przetwórstwie wołowiny. Biorąc pod uwagę ograniczenia wynikające z występowania Parków Narodowych, Parków Krajobrazowych, obszarów Natura 2000 oraz miejscowości uzdrowiskowych wydaje się, że w rejonie Sudetów możemy liczyć głównie na rozwój turystyki, hodowli bydła i przemysłu przetwórstwa spożywczego. Hodowla bydła jest główną gałęzią gospodarek w regionach górskich w wielu krajach. Regiony górskie w Polsce również posiadają duży potencjał w zakresie produkcji żywca wołowego. Konferencja stanowiła część większego wydarzenia pod nazwą Festiwal Wołowiny Sudeckiej „Smaki regionu” zorganizowanego w Marianówce przez Klaster Wołowina Sudecka.
dr inż. Anna Pętalska-Nispoń