Rada Powiatowa DIR powiatu jeleniogórskiego obradowała w Łomnicy 05.08.2016 pod przewodnictwem przewodniczącego Mirosława Kaszkura.
Poza członkami Rady w posiedzeniu uczestniczyli rolnicy - producenci bydła mięsnego oraz rolnicy którzy zamierzają tez kierunek produkcji w swoich gospodarstwach wprowadzić z powiatów jeleniogórskiego, lwóweckiego i lubańskiego.
W obradach uczestniczyli też ważni goście :
- Jerzy Wierzbicki Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) w Warszawie oraz
- Zbigniew Szczygieł Prezes Klastra Wołowina Sudecka z powiatu kłodzkiego , radny do Sejmiku
Zgodnie z listą obecności w obradach uczestniczyło łącznie 28 osób.
Na początku posiedzenia przewodniczący Mirosław Kaszkur przedstawił główne cele spotkania przypominając też dotychczasowe inicjatywy Rady Powiatowej w JG w zakresie wspierania rozwoju produkcji żywca wołowego w warunkach naszego powiatu i powiatów sąsiednich. Rada Powiatowa DIR w Jeleniej Górze traktuje to zadanie jako priorytetowe na całą bieżącą kadencję, co jest także zgodne z licznymi wnioskami naszych rolników. Dlatego poza dwiema konferencjami szkoleniowymi będą również organizowane praktyczne wyjazdy szkoleniowo – studyjne do czołowych gospodarstw w Polsce i Czechach. Rolnicy uczestniczący w spotkaniu przedstawili się i zaprezentowali swoje gospodarstwa, dotychczasowe doświadczenia i problemy oraz zamierzenia rozwojowe. Z kolei prezes Jerzy Wierzbicki w dłuższym wystąpieniu i prezentacji omówił aktualną sytuację w produkcji bydła mięsnego na tle doświadczeń różnych państw i Polski a w szczególności:
- znaczenie dobrej wołowiny w żywieniu człowieka,
- poziom spożycia wołowiny w Polsce, Europie i na świecie, tendencje i możliwości dla producentów i przetwórców
- wykorzystanie potencjału genetycznego ras mięsnych odpowiednich dla klimatu podgórskiego - ale i ras rodzimych które dobrze u nas sprawdzają się od lat np. bydło czerwono – białe czy simental
- odpowiednia organizacja produkcji, wielkość stad, organizowanie się rolników w grupy producenckie co daje możliwość dodatkowego wsparcia przez UE, negocjowanie wyższych cen zbytu itp.
- troska o jakość wołowiny, PZPBM opracował i wdrożył tzw. krajowy system QMP - czyli krajowy system jakości w zakresie mięsa wołowego. System jest dobrowolny i mogą do niego przystąpić wszyscy uczestnicy łańcucha procesu od gospodarstwa po sklep i restaurację lub od zagrody po widelec. Wdrożenie systemu podniesie jakość wołowiny, sprawi że jej smak będzie powtarzalny, a w konsekwencji podniesie jej ceny i konkurencyjność na rynkach.
Prezes Wierzbicki odpowiadał też na liczne pytania zebranych rolników i członków Rady. Pozytywnie ocenił dotychczasowe wyniki pierwszych gospodarstw z bydłem mięsnym na naszym terenie oraz aktywność Izby.
Prezes Klastra Wołowina Sudecka pan Zbigniew Szczygieł przedstawił założenia statutowe tej nowej inicjatywy, której misją jest podniesienie konkurencyjności ,innowacyjności i produkcyjności dolnośląskiego sektora mięsa wołowego z uwzględnieniem hodowli i gospodarstw sudeckich ,przemysłu mięsnego, placówek naukowych i doradztwa, administracji, stowarzyszeń branżowych i grup producenckich. Cel ostateczny Klastra to rozwój i wzrost gospodarczy regionu. Zachęcał firmy i podmioty, w tym przyszłe grupy producenckie do przystępowania do Klastra. Po kolejnych pytaniach, dyskusji i podsumowaniu Przewodniczącego Mirosława Kaszkura posiedzenie Rady zakończono.
Opracował:
Andrzej Kamiński